Gå til hovedindhold

Citizen Science eller borgerdrevet dataindsamling

Gennem initiativer med 'Citizen Science' som metode undersøgte vi i 2020, om metoden kan bidrage til, at byens borgere bliver mere engagerede i deres lokalområde og i byens generelle udvikling.

  • Læs op

Indhold

    I pilotprojektet 'Aarhus Citizens Kit' indsamlede Open Data Aarhus sammen med borgere i Aarhus data. Byens borgere blev direkte involveret i genereringen af by- og borgernære miljødata og bidrog til at forstå og udvikle byens miljø.  

    I en række pilotforsøg undersøgte vi, hvorvidt et sensorkit, der kan måle luftkvalitet og andre miljødata, kan skabe værdi for byens borgere, når de får indflydelse på at udvælge, hvad der skal måles på og dernæst hjælpe med at indsamle data. Desuden undersøgte vi om denne type dataindsamling kan bidrage til flere brugbare og frit tilgængelige data. 

    Pilotprojektet havde til formål at undersøge mulighederne og potentialet for at anvende Citizen Science som værktøj og metode i Aarhus Kommune.

    Formålet med projektet var at undersøge, hvordan Citizen Science kan bruges til at 

    • Skabe bevidsthed og handling
    • Facilitere dialog om byens udvikling
    • Skabe transparens
    • Øge borgernes tech literacy
    • Producere brugbare data

    I projektet fik borgere adgang til et sensorkit (Smart Citizen Kit), som kunne måle på forurening, støj, lys og CO2. Borgerne bidrog til at skabe data og fik indsigt i lokale miljømæssige forhold. De indsamlede data vil potentielt kunne skabe grundlag for mere velfunderede og lokalt forankrede beslutninger om miljømæssige indsatser og projekter til gavn for borgerne og byen i sin helhed. 

    I projektet ønskede vi at få en bedre forståelse for borgernes motivation for at engagere sig i deres lokalsamfund. Derfor afprøvede vi nye metoder for borgerinddragelse. Den borgerdrevene dataindsamling fungerede i denne sammenhæng som et værktøj til at skabe lokalt engagement og give borgerne nye muligheder for at blive hørt og inkluderet i byudviklingen. 

    Projektet er forankret i Open Data Aarhus. Du kan læse mere i Aarhus Citizen Science Guide

    Kontakt os gerne for at høre med på: aarhuscitylab@aarhus.dk  

    Sidst opdateret: 4. oktober 2023