Gå til hovedindhold

Aarhus City Lab

Aarhus City Lab skaber gode rammer for test og udvikling af nye digitale løsninger i Aarhus

  • Læs op

Indhold

    Kunstig intelligens, robotteknologi og andre former for digitale løsninger kan være med til at løse mange af de udfordringer, vi står overfor og samtidig gøre vores by både mere grøn, mere smart og mere inkluderende. Men digitale løsninger skal udvikles i tæt samspil med brugerne og de omgivelser, som løsningerne skal fungere i, så vi undgår at skabe nye problemer.

    Bindeled mellem virksomheder, vidensinstitutioner og Aarhus Kommune

    Aarhus har en ambition om at være en by, hvor virksomheder nemt kan teste og udvikle grønne og digitale løsninger i tæt samarbejde med kommunen. Derfor arbejder Aarhus City Lab som bindeled mellem virksomheder, vidensinstitutioner, studerende og kommunens afdelinger, så nye digitale løsninger kan blive afprøvet i et virkelighedsnært miljø til gavn for både virksomhedernes produktudvikling og kommunens kerneydelser.

    Vores fokus er på såkaldte Smart City løsninger inden for avanceret digitalisering og kunstig intelligens. Vi er placeret som et team i ITK, der er Aarhus Kommunes afdeling for Innovation, Teknologi og Kreativitet og vi er en del af Kultur og Borgerservice.

    • Vi forenkler adgangene til at teste ny teknologi i byen og skaber opmærksomhed om mulighederne gennem dialog og arrangementer.
    • Vi opbygger et katalog over testsites hvor demonstrations- og udviklingsprojekter kan være relevante.
    • Vi skaber værdi for vores samarbejdspartnere gennem matchmaking og formidling samt ved at facilitere testforløb og åben innovation.

    To ambitiøse EU-projekter, du kan gøre brug af

    Aarhus City Lab samarbejder med en bred skare af partnere i ind- og udland gennem to ambitiøse EU-projekter, som vi er en aktiv del af.

    I CitCom.ai er vi med til at skabe testfaciliteter for AI og robotløsninger i byer og samfund.

    I TechCircle styrker vi digitaliseringen hos virksomheder og offentlige organisationer.

    De første europæiske Test-and-Experimentation-Facilities (TEF’er) for AI er lanceret i foråret 2023. I en TEF kan virksomheder i EU nemt og effektivt få adgang til at teste deres AI-baserede produkter inden for f.eks. sundhed, produktion, landbrug, mobilitet og energi.

    TEF’erne er en EU-satsning på 1,65 milliarder kroner og sætter fokus på udviklingen af ansvarlig kunstig intelligens (AI). Det indebærer at der skal opbygges en permanent facilitet, hvor virksomheder kan få adgang til at afprøve og eksperimentere med AI-baserede produkter. 

    Der er etableret fire TEF’er med hver sit fokusområde. Det er Agrifood, Health, Manufacturing og Smart Cities and Communities, hvor sidstnævnte er omdøbt til CitCom.ai.

    Ansvarlig AI

    Et dansk partnerskab har vundet opgaven med at opbygge en TEF (CitCom.ai), som skal udbyde AI-baserede produkter målrettet Smart Cities og Smart Communities, inden for både software og hardware. På den måde kan virksomheder spare udviklingstid og omkostninger, og rekvirenterne – såsom de danske kommuner – kan få udført forhåndstjek af AI-baserede produkter, som ellers ofte kan være uigennemskuelige. Det skal give afkast i form af hurtigere innovation og bedre konkurrenceevne, baseret på ansvarlighed og sikkerhed indenfor kunstig intelligens i EU, som udgør verdens største marked.

    TEF'erne skal ses i sammenhæng med den øvrige lovgivning, der er på vej fra EU, som tilsvarende har til formål at fremme en etisk og ansvarlig brug af kunstig intelligens, herunder AI Act, AI Liability Directive og Interoperable Europe Act. Her skal TEF'erne navnlig være med til at sikre, at der også er fart på innovationen, og at de europæiske virksomheder har en høj konkurrenceevne samtidig med, at etik og ansvarlighed for AI-baserede produkter til kommuner og regioner sikres.

    Partnerne

    De danske deltagere i konsortiet er Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Dansk Industri (DI), We Build Denmark, Gate21, Teknologisk Institut, Center Denmark, Aarhus City Lab, som i denne sammenhæng repræsenterer GovTech Midtjylland, samt den nystiftede forening TEF DK - sidstnævnte udgør en åben ramme for danske udbydere af test- og forsøgsfaciliteter for AI og robotter.

    CitCom.ai har i opbygningsfasen 33 partnere fordelt på 11 lande i EU med et samlet budget på 300 mio. kr. over fem år. Det er hensigten, at testfaciliteten efterfølgende skal fortsætte på kommerciel basis.

    Læs mere om CitCom.ai

    TechCircle er Midtjyllands digitale innovationshub. Hub'en skal sætte skub i udvikling og implementering af konkurrencedygtige, grønne og innovative digitale løsninger til gavn for små og mellemstore virksomheder og borgere.

    European Digital Innovation Hubs skal fremme den digitale omstilling og brugen af digitale teknologier blandt danske virksomheder og den offentlige sektor. De skal være knudepunkter, som hjælper virksomheder med at blive mere konkurrencedygtige ved at bruge digitale teknologier til at forbedre deres forretningsmodel, produktion, produkter og services. Derudover skal det styrke samarbejdet mellem virksomheder og kommunerne, da der vil blive stillet nogle opgaver, som virksomhederne kan byde ind på at løse vha. ny avanceret teknologi.

    Aarhus City Lab bidrager ind i TechCircle med at konkretisere byens udfordringer og ved at stille byens rum til rådighed for virksomheder, som her kan teste deres løsninger.

    Partnerne i TechCircle

    Hub'en består af partnerskaber mellem erhvervshuse, klynger, GTS’er, viden- og forskningsinstitutioner mv. og bliver en del af et europæisk netværk, som giver virksomhederne adgang til andre økosystemer og markeder i EU. 

    TechCircle er et partnerskab mellem Erhvervshus Midtjylland, Aarhus Universitet og Aarhus Kommune.

    Derudover indgår Alexandra Instituttet A/S, Clean, DigitalLead, Food & Bio Cluster Denmark, Force Technology, Foreningen MADE og We Build Denmark som aktører i projektgruppen.

    Gå til TechCircles hjemmeside

    TechCircle the European Digital Innovation Hub of Central Denmark er støttet af Digital Europe programmet under den Europæiske Union og af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

    Sidst opdateret: 9. august 2024