Gå til hovedindhold

Vi tester Citizen Science med fællesråd

Sammen med borgere fra Frederiksbjerg og Langenæs Fællesråd har vi testet Citizen Science i et pilotprojekt.

Overblik over teknik til Aarhus Citizen Kit
  • Læs op

Indhold

    Videnskab, der engagerer borgerne

    Citizen Science, også kaldet borgerdrevet videnskab, er når borgere aktivt involveres i den videnskabelige proces. Det kan være i forbindelse med dataindsamling, analyser eller at identificere problemstillinger og forslag til løsninger. Citizen Science kan producere nye indsigter og data, som forskere ikke ville have ressourcer til at undersøge eller adgang til.

    I 'Aarhus Citizen Kit' projektet undersøger vi, hvordan Citizen Science kan bruges som metode i Aarhus Kommune både til at indsamle data, men også til at skabe gennemsigtighed og inddrage borgere mere i byudviklingen. Det er et pilotprojekt, hvor en borgergruppe får udleveret simple sensorer, der kan måle forskellige miljødata, såsom temperatur, partikelforurening og støj.

    Borgerne undersøger

    Vi afholdt første workshop den 22/10, hvor borgerne fik udleveret sensorerne og udarbejdede designet for undersøgelsen. Deltagerne var ildsjæle, som brænder for deres lokalmiljø og havde stor interesse i at få noget konkret data omkring deres lokalområde. Idéer var der nok af til workshoppen, og over to uger har deltagerne blandt andet undersøgt:

    • Forskellen i partikelforurening når man bor i stueetagen og på sjette sal
    • Niveauet af partikelforurening og støj når man bor ud til en af de store indfaldsveje og når man bor på en sidegade
    • Baggrundsmålinger i grønne områder
    • Hvad kommer flytningen af Molslinjen og den medfølgende trafik til at betyde for støjniveauet på Marselisboulevard?

    Den 5/11 afholdt vi anden og sidste workshop, hvor vi kiggede på de indsamlede data og diskuterede, hvordan man kunne handle på indsigterne. De data, der blev indsamlet i løbet af projektet er frit tilgængelige og kan ses på platformen her: https://smartcitizen.me/kits/tags?tags=AarhusCitizenKit

    Hvad fik borgerne ud af det?

    Fællesrådet gav udtryk for, at projektet har fået dem til at tænke mere over både luftkvalitet men især også støj i deres lokalmiljø. De havde gode idéer til, hvordan de selv kunne forsøge at implementere tiltag, såsom at opfordre til bilfrie søndage eller selv indkøbe en sensor og fortsætte målingerne. De havde også idéer til, hvordan de kunne samarbejde med kommunen om f.eks. at etablere vejbump eller støjbarrierer på udvalgte steder.

    'Aarhus Citizen Kit' er et pilotprojekt, hvor vi tester Citizen Science. Vi er nu i gang med evalueringen, hvor vi på baggrund af vores erfaringer vil komme med konkrete forslag til, hvordan man kan bruge Citizen Science som metode til borgerdrevet dataindsamling og borgerinddragelse.

    Sidst opdateret: 4. oktober 2023