Gå til hovedindhold

Cityshark

En sejlende vanddrone, der skal opsamle affald og olie i Aarhus Havn

Sejlende drone
 • Læs op

Indhold

  CityShark-projektet skal teste en kombination af forskellige teknologier, som på sigt kan løse opgaver med affalds- og olieopsamling i Aarhus Havn. Projektet skal dermed arbejde for at skabe nye løsninger, der kan spille ind i Verdensmål 14 – Livet i havet. 

  CityShark baserer sig på et netværk af droner på vandet og i luften. Via en meget præcis satellitteknologi skal dronerne opspore og derefter indsamle spildt olie i havnebassinet samt regulært affald, der driver fra Aarhus Å ud i havnebassinet. 

  Ved hjælp af kamerateknologi og maskinlæring vil en flyvende drone kunne finde oliepletter på vandet og give besked til en sejlende drone, som derefter sejler ud og samler olien op ved hjælp af en såkaldt olieskimmer. De to droner skal bruge TAPAS-netværket i Aarhus (en meget præcis satellitteknologi). Via dette netværk kan dronerne meget præcist lokalisere både oliepletter og hinanden og på den måde samarbejde om at skabe et renere havnemiljø. 

  Når de to droner ikke arbejder sammen om at finde og indsamle olie, vil vanddronen, som er døbt ’SøRen’, sejle rundt i havnebassinet ud for å-udløbet og indsamle det affald, der kommer fra åen. Ved hjælp af en "drone-optrækker" kan vanddronen hentes på land, tømmes og lades op, inden den igen skal ud i vandet at samle affald eller olie. 

  Løsningerne vil blive skabt i et internationalt projektsamarbejde mellem ITK Aarhus Kommune, Aarhus Havn, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, Ranmarine (NL), Økosafe (DK), Kinetica (US) og Oracle (US). 

  Kontakt os gerne for at høre mere på: aarhuscitylab@aarhus.dk  

  Sidst opdateret: 7. september 2020