Gå til hovedindhold

Robotspor på havnepladsen

På Havnepladsen midt i Aarhus City Lab er der optegnet et gult ’robotspor’

Robotspor på havnepladsen
  • Læs op

Indhold

    Udendørs robotter

    I Midt- og Østjylland er flere virksomheder langt fremme med at udvikle robotter af forskellig art og Aarhus kommune er allerede i gang med at udforske anvendelsen af udendørs robotter i den kommunale opgaveløsning. Idéen med robotsporet er, at Aarhus City Lab vil kunne understøtte og fremvise lokale robotudviklingsprojekter. I Aarhus City Lab vil vi på kunne vise borgerne dels selve maskinerne men også, hvordan robotterne kan navigere i et åbent område. Robotten kan via sin teknologi genkende og navigere efter den farvede gule stribe, og den vil derfor enten kunne følge banen hele vejen rundt eller operere indenfor sporet.

    Samarbejde og demonstration

    Fordelen ved at anvende testområdet i Aarhus City Lab er, at robotproducenter og udviklere har direkte adgang til TAPAS (Testbed i Aarhus for Præcisionspositionering og Autonome Systemer). Det er det største europæiske udendørs testmiljø, som ved hjælp af adgang til satellitbaserede navigationssystemer giver brugeren en nøjagtighed på få centimeter i realtid. Dette gælder også for genstande i bevægelse. Platformen kan bruges til test og udvikling af fremtidens positioneringsteknologier samt løsninger til et mere digitaliseret og intelligent bymiljø gennem smart-city tiltag.

    Robotsporet er oplagt til at blive brugt til at demonstrere både kommunens egne robotprojekter, men inviterer også til at virksomheder og studerende kan afprøve udendørs robotter. Aktuelt arbejdes der i Aarhus Kommune med en robot, der skal indsamle cigaretskod i byrummet. Fremover vil man arbejde videre med udendørs robotter, der kan opsamle eksempelvis tyggegummi og navigere rundt for at fjerne ukrudt.

    Robotsporet er etableret i et samarbejde mellem Magistraten for Teknik og Miljø, Forvaltningen for Sport og Fritid og ITK i Kultur og Borgerservice.

    Kontakt os endelig på aarhuscitylab@aarhus.dk for at høre mere om robotsporet og brugen heraf.

    Sidst opdateret: 4. oktober 2023