Gateways drevet af solceller kan give nye muligheder i kommunerne
Sammen med virksomheden SenArch er Aarhus Kommune ved at teste solcelledrevne gateways områder, hvor der ikke er trukket strøm. En gateway transmitterer data og hvis en solcelledrevet type kan integreres i Aarhus, åbner det nye muligheder for at opsamle relevant data.
I Aarhus Kommune arbejder man kontinuerligt på at udvide brugen af Internet of Things – også kaldet IoT. Det gør man blandt andet ved at bruge intelligente sensorer, der kan tælle og måle alt fra antallet af ledige p-pladser, til luftkvalitet og forskellige optællingsopgaver. Sammen med et bredt dækkende LoRaWan-netværk, som er et netværk, der er designet til at sende små pakker af data, har byen efterhånden opbygget ret gode muligheder for at indsamle og bruge byens data til forbedringer for aarhusianerne.
En central del af arbejdet er også at teste nye muligheder på markedet. Og netop sådan en test er nu i Hørhaven, som er et grønt område inde i Marselisskovene.
”For at sende det data vi opsamler, skal vi bruge en gateway. Sådan en skal bruge strøm. Og der er mange steder i Aarhus Kommune, hvor der ikke er udlagt el. Derfor er vi nysgerrige på, om en gateway, der forsynes af strøm fra en solcelle kan bruges og på, hvor stabil den er,” siger Alexander Ibsen, der er IoT-konsulent i ITK, Aarhus Kommune.
I denne omgang testes gateway’en i Hørhaven, hvor der er et helt konkret ønske om at blive klogere på brugen af shelterpladserne i området.
”Gateway’en giver os mulighed for at tilslutte sensorer, der kan tælle forskellige ting og sager. Og hvis vi kan sætte en gateway op, der ikke er afhængig af elnettet, åbner det op for at kunne indsamle data fra det åbne land. Det kunne være data i forbindelse med etablering af vådområder til klimatilpasning, hvor en IoT-sensor kan samle alt fra koncentrerede vejrdata til hvor hurtigt vand samler sig i bestemte områder – eller som det er tilfældet i hørhaven, at få et billede af brugen af kommunens shelterpladser,” siger Alexander Ibsen.
Man kan naturligvis helt trygt bruge shelterpladserne, da det aldrig vil være personfølsomme data, der blive indsamlet og målt på.
Byen som testområde
Netop når man snakker om test af ny teknologi, vil man i Aarhus også udvide rammerne for, hvordan man egentlig kan teste. Populært sagt, vil man gerne bruge den levende by som testfacilitet.
”Ved at kunne teste forskellige steder i byen – uanset om det er i indre by, skovområder eller i kommunens landområder, kan vi tilbyde virksomheder nogle udviklingsrum, som man ikke kan få i et laboratorie. Og vi vil gerne understøtte virksomhedernes udviklingsmuligheder samtidigt med, at vi er nysgerrige på nye teknologier, der kan gøre en forskel i Aarhus,” siger Anders Hald Vestergaard, der er forretningsudvikler i Aarhus City Lab, som er den enhed i Aarhus Kommune, som blandt andet arbejder med at udvikle nye testfaciliteter i byen.
Og netop muligheden for at teste den solcelledrevne sensor i en naturlig sammenhæng betyder noget for SenArch, som producerer sensoren.
”Jo mere vi kan afprøve udstyret på en måde så det bliver virkelighedstestet, jo bedre. Eksempelvis fandt vi jo hurtigt ud af at store træer, der giver skygge, jo ikke er den bedste kombi med en solcelle der skal have lys. Det lyder banalt, men det er jo først ude i marken, vi møder de virkelige problemer. Vi har dog fundet gode placeringer til gateway’en, så nu er vi spændte på at se, hvordan den performer,” siger Paul Schwartz, der er administrerende direktør i SenArch.