Gå til hovedindhold

Ny lov baner vej for robottestzoner i Aarhus

Den 1. juli 2025 trådte ny lovgivning i kraft, der gør det lettere at teste autonome, udendørs robotter i Danmark. Aarhus Kommune er blandt de første til at udnytte mulighederne og etablerer nu flere robottestzoner i byen. Gennem CitCom kan virksomheder benytte sig af dem.

Indhold

    Med en ny lovgivning fra det danske transportministerium blev det fra juli 2025 markant nemmere at teste mobile, udendørs robotter i danske byrum. Lovændringen giver kommunerne mulighed for at etablere særlige "sandkasser", hvor robotter kan testes under sikre og kontrollerede forhold. Zonerne er en del af det offentlige rum, så man tester så at sige i byens virkelige miljø.

    Aarhus Kommune er blandt de første til at gribe muligheden. Gennem Aarhus City Lab og projektet CitCom.ai bliver der nu etableret 3 konkrete testzoner i byen – og med tiden kan flere følge med. Her kan robotvirksomheder afprøve nye teknologier i virkelige bymiljøer – og kommunen kan samtidig undersøge, hvordan teknologien kan understøtte fremtidens drift og vedligehold af byen.

    “Robottestzonerne giver os nye muligheder. Både for at virksomhederne kan teste deres teknologi, men også give vores egne fagfolk erfaring med, hvordan robotter kan skabe værdi i den kommunale opgaveløsning,” siger Jesper Algren, der er leder af Aarhus City Lab.


    Ny ramme, nye muligheder


    Indtil nu har det været administrativt tungt at få lov til at teste mobile robotter i det offentlige rum. Med den nye lovgivning etableres en national ramme for testzoner, hvor virksomheder kan få adgang til testmiljøer, der allerede er godkendt af både kommune og den kommunale vejmyndighed.

    “Det er en kæmpe fordel for både os og virksomhederne. De sparer tid og penge, og vi får mulighed for at teste teknologier, der på sigt kan hjælpe os med alt fra ukrudtsbekæmpelse til snerydning og diverse leveringsydelser,” siger Jesper Algren.

    Du kan læse mere om testzonerne her.


    FAKTA:

    Tre nye testzoner i byen
    •    Vestre Kirkegård: Et ideelt miljø med lav trafik, flade arealer og mulighed for test af præcisionsnavigation og grønt vedligehold. 
    •    Rådhusparken: En central og offentlig tilgængelig zone. Her er fokus både på teknik og brugeroplevelse, da en test her fokuserer på menneske-robotinteraktion.
    •    Mindegade-området: Et komplekst bymiljø med cyklister, fodgængere og intensiv trafik i myldretiden. Området skal bruges til at udvikle robotters evne til at navigere i tæt bytrafik.
    •    Er du interesseret i at benytte testzonerne, kan du tage kontakt til Aarhus City Lab på aarhuscitylab@aarhus.dk

    Sidst opdateret: 9. juli 2025