Gå til hovedindhold

Rådhusparken

Testzone for mobile robotter

Indhold

    Formål

    Intensivt byparkmiljø med høj fodgængertrafik gør Rådhusparken ideel til test af menneske-robot interaktion. Området vurderes også velegnet til at understøtte kommunal interesse for ny viden og data om potentialer i robotinfrastruktur.

    Potentialer: Udvikling af sociale navigationsalgoritmer og sikker fodgængerinteraktion.

    Tilladte testområder: Asfalterede stier og udvalgte græsarealer. 

    Testtider: Afklares med Aarhus Kommune så der tages forbehold for allerede planlagte arrangementer og driftsopgaver i området.

    Adgangsforhold

    Centralt beliggende med adgang fra Rådhuspladsen, Park Allé og langs Frederiks Allé. Åben 24/7. 

    Indretning og anvendelse

    Cirka 3 hektar klassisk bypark med græsplæner, løvtræer, asfalterede stier og central fontæne. Kommunal parkdrift med daglig rengøring og vedligeholdelse. Borgere anvender parken til rekreation, transport, frokostpause og sociale aktiviteter.

    Brugsmønstre

    Intensiv brug som byens "grønne stue". Pendlere krydser parken morgen/eftermiddag. Frokostpause kl. 11.30-13.30 med kontorfolk. Familier og børn efter skoletid. Unge samles om aftenen. Events i sommermåneder.

    Trafikale forhold

    Kun vedligeholdelseskøretøjer på serviceveje. Høj fodgængertrafik med naturlige ganglinjer. Kontrollerede forhold med forudsigelige færdselsmønstre egnet til interaktion med fodgængere.

    Anbefalede testområder

    1. Rådhuspladsen: Åbent, flisebelagt område foran Aarhus Rådhus. Pladsen er præget af hård belægning uden væsentlig beplantning og fungerer som en central, offentlig passagezone. Pladsen er omkranset af veje og har begrænset grønt præg. På pladsen findes også statuer og mindre spisested (pølsevogn) som inviterer til ophold med siddepladser. Området er derfor velegnet til test af robotter i bymiljøer med fast underlag og høj menneskelig aktivitet. 
    2. Rådhusparken: Rådhusparken ligger bag Aarhus Rådhus og udgør et grønt, rekreativt område med græsarealer, træer og stisystem med chaussé-sten, bænke, trapper og en skrånende sti mod Park Allé.
      Parken har et mere varieret terræn og lavere menneskelig aktivitet end Rådhuspladsen dog stadig med høj fodgængertrafik. Området giver mulighed for at teste robotters navigation i bløde underlag og beplantede miljøer. Der findes en mindre vej, hvor biler i lav hastighed kan krydse områdets øverste hjørne til parkering eller lignende. 

    Begge testområder er oplagte til test af præcisionsnavigation, basale manøvrer, terrænhåndtering og stabilitet såvel som interaktion med andre færdselsarter, så længe dette foregår under kontrollerede forhold.

    Sikkerhedsforanstaltninger og krav

    Påkrævede sikkerhedsforanstaltninger:

    • Synlige informationsskilte om robottest ved igangværende test i pågældende testområde/sektion
    • Monitorering af operatører - til robotstyring og publikumssikkerhed
    • Øjeblikkelig stopfunktion 

    Krav til virksomheder

    •    Ansvarsforsikring 
    •    Kontinuerlig monitorering af operatører
    med kompetencer inden for robotstyring

    Miljøkrav: Kun elektriske, CO2-neutrale robotter. 

    Tilladelse og koordinering

    • Forudgående tilladelse fra Aarhus Kommune påkrævet. Al dialog om testkørsel går gennem Aarhus City Lab
    • Koordinering med områdeejer om tidspunkter og områder 
    • Færdselsstyrelsens godkendelse af kørsel med autonom udendørs mobil robot er en forudsætning før der kan påbegyndes testkørsel i testzonen.

    Monitorering: Løbende rapportering til kommunen om testforløb, hændelser og resultater. Opfølgningsmøde efter afsluttet testperiode.

    Sikkerhedsmæssige opmærksomhedspunkter

    • Høj personintensitet: Konstant overvågning påkrævet. 
    • Børns uforudsigelige bevægelser: Ekstra opmærksomhed nødvendig. 
    • Begrænsede flugtmuligheder: Etabler klare evakueringsruter. 
    • Offentlig opmærksomhed: Informationsskiltning og proaktiv kommunikation. 
    • Fontæne: Undgå vandområder og glatte overflader. 

     

    Kort over robottest zone ved Rådhusparken
    Robottest zonen ved Rådhusparken

     

    OBS: Alle testzoner er offentlige arealer, hvorfor der ikke kan påbegyndes test uden forudgående dialog og aftale med Aarhus City Lab. Denne skal blandt andet sikre, at der ikke er andre arrangementer, der kolliderer med konkrete tests og at eventuelle fredningskrav overholdes.

    Sidst opdateret: 1. juli 2025