Gå til hovedindhold

Indsamling af Smart City data

Har I brug for adgang til data fra den levende by i jeres produktudvikling? Denne service giver jer mulighed for at bruge byens data som grundlag for jeres næste AI-innovation.

kajak og små sejlbåde ved indsejlingen til Aarhus Lystbådehavn

Med denne service kan I som virksomhed skabe jeres eget tilpassede IoT Smart City datasæt. Vi hjælper jer med at opsætte jeres egne sensorer, radarer, kameraer etc., så I kan gøre brug af byens IoT-infrastruktur og indsamle datasæt tilpasset jeres behov. I processen vil vi hjælpe jer med de nødvendige tilladelser fra de lokale myndigheder samt facilitere dialog med de rette personer i kommunen for eventuelt yderligere samarbejde.

Da testzonen ikke er begrænset til ét område af byen, er der masser af muligheder for at tilpasse testen til jeres behov og opsætte sensorer på gadeplan, i havnen, i-eller-på bygninger osv.

Gennem vores LoRaWAN-opsætning (en Low Power, Wide Area-netværksprotokol designet til trådløst at forbinde batteridrevne 'ting' til internettet) får I adgang til vores IoT-platform, hvor jeres data kan indsamles, forfines, lagres og visualiseres.

 

Testforløb med Aarhus City Lab

Ønsker I at udføre jeres test sammen med fagpersoner eller domæneeksperter i Aarhus Kommune, tilbyder vi jer vores service Indledende innovationsdialog. Her afsøger vi mulighederne for et relevant kommunalt samarbejde og igangsætter en dialog med jer og de pågældende domæneejere omkring test i byen. Servicen er også en mulighed for at få adgang til data, der kan understøtte jeres produktudvikling eller få indblik i nogle af de regler og krav I skal forholde jer til, hvis en kommune skal tage jeres produkt i brug.

I det følgende kan I læse mere om forskellige forhold, som I skal være opmærksom på, når I indgår i et testforløb med os.

Et forløb med os består af 3 faser:

Testforløb med Aarhus City Lab

Vores rolle i testforløbet vil være at finde den rette samarbejdspartner til jer, at guide jer igennem de tilladelser, der skal til før man kan komme i gang med testforløbet og bistå ift. alle processer omkring testforløbet.

Et testforløb hos os starter med vores Indledende innovationsdialog. Her afsøger vi mulighederne for at finde en relevant kommunal samarbejdspartner og igangsætter en dialog med jer og de pågældende domæneejere omkring test i byen. 

Aarhus City Lab kan ikke garantere, at vi kan finde en kommunal dialog-partner eller gennemføre et konkret testforløb. Men vi gør vores bedste for at række ud i Aarhus Kommune og undersøge om jeres ønske er muligt at imødekomme.

Et testforløb med Aarhus Kommune kan ikke føre til et direkte salg. Test i eller med kommunen har udelukkende fokus på at hjælpe virksomheden med at teste i virkelighedsnære miljøer eller at analysere om en bestemt løsning potentielt vil kunne afhjælpe nogle af kommunens udfordringer. Hvis der på et tidspunkt bliver interesse for køb, træder de helt gængse indkøbsbetingelser i kraft.

Testforløbet med Aarhus City Lab er del af EU-projektet CitCom.ai og vores ressourcer er finansieret herigennem. CitCom.ai bygger bro mellem banebrydende teknologier, infrastruktur og borgere for at fremskynde udviklingen af ​​pålidelige AI-løsninger, der kan bidrage til et grønnere og mere digitalt Europa.

Læs mere om CitCom

Testforløbet med Aarhus City Lab er del af EU-projektet CitCom.ai. Når din virksomhed deltager i en aktivitet i CitCom.ai, så har det offentlige ydet støtte til aktiviteterne. Dermed modtager du statsstøtte, selvom du ikke modtager nogen penge. Statsstøtten betegnes i dette tilfælde som 'de minimis støtte'.

Støtten, I modtager, har en værdi af 14.700 DKK, hvilket i praksis betyder vi kan hjælpe jer i max. 20 timer. Timerne er konfrontationstimer fra vores side. Ikke reelle test-timer.

Længden af et testforløb med Aarhus City Lab er ikke fastlagt. Hvor meget tid I selv bruger, og hvor lang tid selve testen med jeres produkt i byen tager, er op til jer eller afhængig af det potentielle samarbejde med kommunale partnere.

Testforløb kan derfor strække sig over flere måneder, men kan både være af kortere eller længere varighed. Da testforløb med Aarhus City Lab er del af EU-projektet CitCom.ai, sætter det dog en naturlig begrænsning, da testforløb ikke kan strække sig udover projektets levetid. CitCom.ai afsluttes 31.12.2027.

Tilladelser og krav

Når I ønsker at anvende et af kommunens arealer til at indsamle data, er det nødvendigt at indhente relevante tilladelser hos de lokale myndigheder. Ligeledes findes der retningslinjer og krav til jeres hardware og håndteringen af den indsamlede data.

Gennem et testforløb hos Aarhus City Lab står vi klar til at vejlede jer i hele processen.

For at anvende et af kommunens arealer til at opsætte udstyr, er det nødvendigt at indhente tilladelse fra Aarhus Kommune. Denne indhentes hos Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø, der har ansvar for mange af kommunens arealer.

Aarhus City Lab assisterer med at finde den rette kontakt i kommunen og rådgiver jer om hvad ansøgningen skal indeholde.

Aarhus Kommune har en ambition om at sikre åbenhed om byens data. Vi ønsker at sikre ejerskab over data, leverandørafhængighed og interoperabilitet, så data kan deles og gøres tilgængelig for offentlig og privat innovation via Open Data DK. Af den grund skal alle sensorenheder oprettes på den fælles offentlige netværksinfrastruktur/server, Os2IoT, samt viderestilles til Aarhus Kommunes fælles IoT-database.

Som virksomhed i testforløb gennem Aarhus City Lab laves derfor aftale om at virksomheden må anvende den indsamlede data til brug i udvikling af produkt/AI innovation med den forudsætning at data efterfølgende gøres tilgængeligt for Aarhus Kommune. 

Hvis der indgår persondata i den indsamling af data der foregår (eller under testforløbet), vil I som virksomhed fungere som dataansvarlige. Aarhus Kommune arbejder i overensstemmelse med den til enhver tid gældende persondatalovgivning i Danmark og følger de rammer der er fastlagt i den forbindelse. 

I alle testforløb forventer vi, at I overholder gældende GDPR-krav, og i Aarhus Kommune har vi en række krav til IT-sikkerhed, som skal overholdes.  

Når I indgår i et testforløb med Aarhus Kommune, skræddersyr vi processen til jer, og der kan derfor være forskellige krav fra projekt til projekt. Vi vil derfor, som del af vores indledende dialoger, forventningsafstemme med de rette instanser i Aarhus kommune omkring de retningslinjer, der specifikt berører jeres testforløb så vi sikrer at de nødvendige regler og sikkerhed kan overholdes under selve testen.  

CE-mærkning

Ønsker I at indsamle data fra byen ved at opsætte jeres eget udstyr f.eks. sensorer, kameraer m.m. er det et krav at jeres enheder er CE-mærket.

Krav til CE-mærkning

Sidst opdateret: 18. marts 2025