Gå til hovedindhold

LoRaWan

LoRaWan er et data-netværk, der kan kobles forskellige sensorer på

 • Læs op

Indhold

  Om LoRaWan

  IoT-netværket er baseret på den åbne standard LoRaWAN, der er en Low Power Wide Area Network-teknologi. Netværket kan sende små datapakker over meget lange afstande med meget lavt strømforbrug, hvilket muliggør batteridrevne målepunkter/sensorer med meget lang batterilevetid (adskillige år).

  Kombinationen af den lange rækkevidde og et lavt strømforbrug giver kommunen øgede muligheder for at anvende blandt andet sensorer i byens rum, bygninger, på inventar eller køretøjer, som selvstændigt kan sende data ind til kommunens fagsystemer og medarbejdere. Alt sammen muligheder, som indtil for ganske få år siden var stærkt begrænset pga. dyre etableringsomkostninger til bl.a. netværk og strøm.

  En stærkere digital infrastruktur 

  Aarhus Kommune har gennem arbejdet i Smart Aarhus opnået en lang række erfaringer med at udforske og udnytte nye teknologiske muligheder inden for bl.a. Open Data, Internet of Things (IoT), digitalt drevet borgerinvolvering og lign. Etableringen af et netværket var derfor en naturlig forlængelse af dette arbejde og rummer fortsat potentialer for såvel effektivisering som bedre brug af ressourcer, øget beslutningsstøtte og gentænkning af services. 

  Med et kommunedækkende netværk styrker Aarhus Kommune sin i forvejen stærke digitale infrastruktur og netværket udgør rygraden i en lang række anvendelsesområder på tværs af alle kommunens fagligheder. Det er eksempelvis optimering og måling inden for trafik og mobilitet, fjernaflæsning af målere, parkering, renovation, telemedicin og meget andet. 

  Netværket anvendes aktuelt til at holde styr på byens redningskranse og kommunale el-cykler, til temperaturmåling i cykelstier og til projekter omkring ’citizen science’, hvor byens borgere kan foretage målinger af forskellig art og bidrage til øget indsigt omkring livet i byen. 

  Kontakt os på aarhuscitylab@aarhus.dk for at høre mere.

  Sidst opdateret: 4. oktober 2023