Gå til hovedindhold

TAPAS

TAPAS er en meget avanceret GPS-teknologi, der gør det muligt at positionsbestemme objekter helt ned på centimeter-niveau.

 • Læs op

Indhold

  Om TAPAS

  TAPAS står for Testbed i Aarhus for Præcisions-positionering og Autonome Systemer. I Aarhus området findes der 11 reference-stationer som udgør TAPAS platformen, disse stationer forbedrer indsamlede data fra globale satellitbasserede navigationssystemer som bl.a. GPS og Galileo. Ved hjælp at denne teknologi opnår brugeren en nøjagtig position ned på få centimeter i realtid, og dette gælder også for objekter i bevægelse. 

  En oplagt mulighed

  Teknologier som førerløse køretøjer og smart-city løsninger vil ofte være afhængige af positionering ned på centimeterniveau. Ved at placere TAPAS i et tætbefolket område i og omkring Aarhus by og havn giver det os mulighed for at teste projekter i mange forskellige omgivelser. Vi kan afprøve, teste og dokumentere helt nye anvendelser i et scenarie meget tæt på virkeligheden.

  Sådan bruger vi TAPAS i Aarhus Kommune

  I City Lab benytter vi os af TAPAS teknologien i to aktuelle projekter.

  Det ene projekt er Skodrobotten, der bliver testet på at kunne navigere autonomt rundt i et givent område for at lokalisere og opsamle cigaretskod.

  Det andet er Cityshark, en sejlende vanddrone, et projekt vi har arbejdet på, som via TAPAS teknologien skulle lokalisere oliepletter på vandet og derefter navigere ud at samle olien op. Projektet er midlertidigt sat på pause, men vi tager erfaringerne herfra med til kommende test-projekter omkring robotter.

  Man kan læse mere om TAPAS her 

  Tapasnetværket

   

   

  Sidst opdateret: 8. december 2023